Alle yksivuotiaiden D-vitamiinin käyttösuositukset muuttuvat

Kategoria: Ajankohtaista, Uutiset | 0

Valtion ravitsemusneuvottelukunta on tehnyt muutoksia alle yksivuotiaiden lasten D-vitamiinivalmisteiden käyttösuositukseen. Sosiaali- ja terveysministeriö ohjeisti 21.9.2018 kuntia, jotta neuvoloissa osataan neuvoa raskaana olevia ja imettäviä naisia ja lapsiperheitä uusista käyttösuosituksista.

Ohje:

1) Täysimetettyjen ja alle 500 ml/vrk äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta nauttivien lasten D-vitamiinivalmisteen käyttösuositus on jatkossa sama kuin aiemminkin, eli 10 µg/vrk ¹.

2) Äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta 500–800 ml/vrk nauttivilla lapsilla D-vitamiinivalmisteen käyttösuositus on 6 µg/vrk. Yli 800 ml nauttivilla lapsilla käyttösuositus on 2 µg/vrk.

Käyttösuositusten muutosten taustalla on EU:n asetus, jonka perusteella äidinmaidonkorvikkeiden ja vieroitusvalmisteiden D-vitamiinipitoisuuksia nostetaan Euroopassa. Suomessa uusia, entistä D-vitamiinipitoisempia tuotteita tulee myyntiin lokakuun alussa 2018.

D-vitamiinin saannin turvamarginaali on imeväisikäisillä pieni ¹. Siksi D-vitamiinivalmisteen käytössä on otettava jatkossa yksilöllisesti huomioon lapsen käyttämän äidinmaidonkorvikkeen tai vieroitusvalmisteen määrä.

Suositusten noudattaminen on tärkeää siksi, että runsaasti korviketta tai vieroitusvalmistetta käyttävä vauva voi saada helposti liikaa D-vitamiinia eli D-vitamiinin saannin turvaraja ylittyy ¹.

Muiden henkilöiden kuin imeväisikäisten lasten D-vitamiinivalmisteiden käyttösuositukset pysyvät ennallaan.

Katso asiasta tarkemmin www.stm.fi/kuntainfo, siellä asiasta tiedote nro 12/2018

________________________________________________________________________________________________________________

¹ Olli Simonen:

Euroopan elintarviketurvallisuusviraston 26.6.2012 tekemän päätöksen mukaan päivittäisen D-vitamiinin kokonaissaannin suurin turvallinen määrä eri ikäluokissa on:

0-1 v 25 μg/vrk
1-10 v 50 μg/vrk