Suomen Osteoporoosiyhdistyksen toiminta vuonna 2018

SUOMEN OSTEOPOROOSIYHDISTYS RY                                                                                                                                                                                     

 

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2018

 

  1. Yleistä

 

Suomen Osteoporoosiyhdistys ry on kansanterveys- ja potilasjärjestö. Yhdistys toimii luustoterveyden edistämiseksi sekä osteoporoosin, osteoporoosimurtumien ehkäisemiseksi, tutkimiseksi, hoitamiseksi ja kuntouttamiseksi.

 

Suomen Osteoporoosiyhdistys ry on valtakunnallinen yhdistys, toimialueena koko Suomi.

Yhdistys on Suomen Luustoliiton jäsenjärjestö. Vuoden 2018 lopussa yhdistyksessä oli 171 jäsentä, joista 167 maksavaa ja 4 kunniajäsentä. Yhdistyksen järjestämään toimintaan osallistui kaikkiaan 290 henkilöä.

 

  1. Hallinto

 

Vuoden 2018 toimikautena puheenjohtajana toimi Olli Simonen ja sihteerinä Hanna Nyfors. Syksyllä 2018 Maire Kolimaa toimi vt. sihteerinä Hanna Nyforsin ollessa estynyt. Muut hallituksen jäsenet olivat Ilari Paakkari (varapj), Maire Kolimaa, Timo Strandberg, Päivi Vuori ja Outi Palkama. Talousvastaavana toimi Maire Kolimaa, kirjanpitäjänä ja jäsenvastaavana Päivi Vuori. Hallitus kokoontui kuusi (6) kertaa. Hallituksen jäsenille ei maksettu kokouspalkkiota. Työvaliokunta kokoontui kaksi (2) kertaa.

 

Toiminnantarkastajana toimi Seija Saittakari ja hänen henkilökohtaiseksi varajäsenenään Marleena Wafin.

 

Sääntömääräinen kevätkokous pidettiin 8.3.2018 Kampin Palvelukeskuksessa Helsingissä. Kevätkokouksen yhteydessä pidetyssä yleisötilaisuudessa prof. Timo Strandberg luennoi aiheesta Säilytä terveytesi, kuntosi ja kirkkaat ajatukset vanhanakin.

 

Luustoliiton kevätliittokokouksessa 22.4. Tampereella edustajina olivat Olli Simonen ja Helena Rosvall ja liiton syysliittokokouksessa 17.11. Helsingissä Helena Rosvall ja Maire Kolimaa sekä Luustoliiton kunniapuheenjohtaja Olli Simonen.

 

  1. Toiminta

 

3.1. Osteoporoosi yleisötilaisuudet vuonna 2018

 

8.3. Helsinki                       Säilytä terveytesi, kuntosi ja kirkkaat ajatukset vanhanakin, luennoitsija Timo Strandberg, 100 osallistujaa

13.3. Järvenpää                   Osteoporoosiluento, luennoitsija Olli Simonen, 112 osallistujaa

25.9. Vantaa                       Osteoporoosiluento Vantaan eläkeläisille, luennoitsija Olli Simonen, osallistujia 98

14.-15.6.Heinola                 Opinto- ja virkistyspäivät, useita luennoitsijoita. 50 osallistujaa

20.9. Helsinki                     Osteoporoosiluento proviisoreille ja farmaseuteille, luennoitsija Olli Simonen, osallistujia 243

17.10. Savonlinna               Osteoporoosiluento terveydenhuollon ammattilaisille, luennoitsija Olli Simonen, osallistujia 43.

 

Yleisötilaisuuksiin  osallistui vuonna 2018 yhteensä 396 henkilöä.

 

 

 

3.2 Jäsenille suunnattu toiminta

 

Suomen Osteoporoosiyhdistyksen Opinto- ja virkistyspäivät pidettiin 14.–15. kesäkuuta ja ne kokosivat Heinolaan 50 osteoporoosiasioista kiinnostunutta osallistujaa eri yhdistyksistä ympäri maata. Päivillä käsiteltiin mm. osteoporoosin lääke-  ja omahoitoa, oman toimintakyvyn ylläpitämistä, oikeaoppista ravitsemusta, uutta tietoa D- ja K-vitamiineista sekä SOTE- ja kuntoutusuudistusta. Puhujina olivat mm. geriatrian professori Timo Strandberg, farmakologian professori Ilari Paakkari, dosentti Marjo Tuppurainen, Suomen Osteoporoosiyhdistyksen pj. erikoislääkäri Olli Simonen ja STM:n erityisasiantuntija Hanna Nyfors.

 

Osallistujilla oli mahdollisuus saada maksuttomasti lihaskunnon henkilökohtainen testaus ja testauspalaute. Tulosten perusteella fysioterapeutti Tiina Paldan teki harjoitteen tasapainon hallinnan ja lihaskunnon parantamiseksi.

 

Esitykset ovat saatavilla Suomen Osteoporoosiyhdistyksen kotisivuilla. Yhteisessä aamujumpassa harjoiteltiin tasapainon hallintaa ja sitä tukevia lihaksia vahvistavia liikkeitä. Osallistujille toimitettiin harjoitusohjeet jälkeenpäin sähköisesti.

 

Opinto- ja virkistyspäivien aikana oli mahdollisuus saunomiseen ja kylpemiseen hotellin kylpylässä tai tutustumiseen kesä-Heinolaan omin päin. Vuoden 2018 opinto- ja virkistyspäivien virkistysosiossa oli Heinolan kesäteatterin ensi-iltaesitys ”Kunnon Komedia”.  Opinto- ja virkistyspäiville osallistuneiden palautteen perusteella osallistujat olivat hyvin tyytyväisiä päivien antiin ja järjestelyihin.

 

3.3 Lääkärin puhelinneuvonta jäsenille

 

Yhdistyksen omille jäsenille tarkoitettua viikoittaista lääkärin puhelinneuvontaa on antanut erikoislääkäri Olli Simonen. Neuvontapuhelimeen tuli kaikkiaan 48 puhelua vuonna 2018.

 

  1. Tiedottaminen

 

Yhdistys tuotti jäsenilleen kolme numeroa Osteouutisia. Osteouutiset lähetetään jäsenetuna sähköisesti kaikille sähköpostisoitteensa antaneille jäsenille ja muille halukkaille postitse. Osteuutiset jaettiin myös Luustoliiton jäsenyhdistyksille jäsenille edelleen jaettavaksi. Lisäksi jokainen opinto- ja virkistyspäiville osallistunut sai omat osteouutisensa.

 

Yhdistyksellä on oma ilmoituspalsta Luustoliiton Luustotieto -lehdessä. Palstaa on käytetty yhdistyksen toiminnasta tiedottamiseen. Yhdistyksen muita tiedottamiskanavia ovat olleet alue- ja paikallislehdet. Vuonna 2018 lähetettiin kaksi jäsenkirjettä,

 

Suomen Osteoporoosiyhdistyksen kotisivuja käytettiin yhtenä tiedottamisen välineenä, jonne pääsee joko suoraan www.suomenosteoporoosiyhdistys.fi tai Suomen Luustoliiton www-sivujen kautta.

 

 

 

  1. Yhdistyksen talous

 

Yhdistys käyttää suurimman osan resursseistaan vuosittaisten opinto- ja virkistyspäivien järjestämiseen. Osallistujien määrä on pysynyt vuosittain tasaisena 50-60 osallistujan välillä.

 

Yhdistyksen tulot vuonna 2018 koostuivat jäsenmaksuista, Heinolan opinto- ja virkistyspäivien osallistumismaksuista sekä Luustoliitolta saadusta toimintatonnista ja kavalluskorvauksen loppusummasta. Yhdistyksen suurimmat menot koostuivat vastaavasti opinto- ja virkistyspäivien järjestämisestä ja liittomaksuista.

 

Yhdistyksen taloustilanne v 2018 oli hyvä.