Hyvää alkanutta luustoviikkoa 15-20.10.2019 kaikille. Tämän viikon teema ovat nikamamurtumat, osteoporoosin onnistuneen torjunnan kannalta tärkeimmät murtumat.
Nikamamurtumien tunnistaminen on pitkälti vielä lapsen kengissä Suomen hyvässä terveyspalvelujärjestelmässä, vaikka nikamamurtuma on osteoporoosin diagnostiikassa ja hoidossa yksi tärkeimmistä ellei tärkein kulmakivi. Sen tunnistaminen on yhtä helppoa kuin murtuman tunnistaminen, jos vain nikamamurtuman olemassalolon mahdollisuutta oivalletaan epäillä. Nikamamurtuman toteaminen on niin selvä osteoporoosin merkki, että osteoporoosin luulääkehoito voidaan käypä hoito suosituksen mukaan aloittaa ilman luuston tiheysmittausta. – Sote ei ratkaise osteoporoosiongelmaa, vaan vie asiaa pikemminkin huonompaan suuntaan. Sensijaan terveydenhuollon osaaminen asiassa on ratkaisevaa ja sen parantaminen on todella tarpeen ja vaatii panostuksia ja työtä.
Nikamamurtuma on tavallisimmin ensimmäinen osteoporoosimurtuma. Nikaman solmuosa on hohkaluuta, jossa osteoporoosi etenee nopeiten. Osteoporoottinen nikama voi rusahtaa kasaan solmuosan etu-, takalaidasta tai kauttaaltaan. Murtuman syntyyn ei tarvita kummoisia rasituksia: horjahtaminen, kaatuminen, kumartaminen, ostoskassin tai matkalaukun nosto, ponnahdus, portaiden nousu, tuoliin istahtaminen eli pieni nikamaa rasittava liikahdus. Nikama voi murtua myös itsestään ilman mitään rasitusta.
Pahinta nikamanmurtumassa on se, että nikamamurtumia ja muita osteopo-roosiperäisiä murtumia alkaa ilmaantua lisää murtuman jälkeen niin kauan kuin murtuman yhteys osteoporoosiin oivalletaan ja osteoporoosin hoito oivalletaan aloittaa. Viidesosalla murtuman saaneista uusi murtuma ilmaantuu jo vuoden sisällä edellisestä murtumasta.
Tiedossani olevat murtumaennätykset ovat: miehillä 14 ja naisilla 12 murtumaa ennen osteoporoosidiagnoosia ja hoitoa. Ei hyvä asia. Kun ko henkilöiden osteoporoosin hoito alkoi, murtumakierre katkesi. Miehen pituus pääsi kuitenkin lyhenemään etsikkoaikana 15 cm. Se katsottiin terveydenhuollossamme normaaliksi muutokseksi, muuta selitystä asialle ei liene.
Nikamamurtuma on vaikea sairaus. Kun selkäranka luhistuu murtuman/murtumien seurauksena, rintakehä luhistuu, ryhti muuttuu kumaraksi (kyfoosi) ja alimmat kylkiluut alkavat nojata ja hangata suoliluun (lantiota) harjaa. Hankaus aiheuttaa kipua liikkuessa, kumartaessa ja jopa hengittäessä, koska hankauskohta ei ole nivel. Kipu vaikeuttaa liikkumista, jopa hengittämistä, kumartamista, portaiden nousua, kengännauhojen solmimista ym.
Kun rintakehä painuu kasaan nikaman murtuessa, keuhkojen hengitystila kutistuu ja keuhkojen ilmanvaihto ja tuuletus jäävät puutteelliseksi. Keuhkoihin iskee entistä herkemmin infektio, joka pahimmillaan voi olla vaikea ja hankalasti hoidettava ja kohtalokas keuhkokuume. Luhistunut rintakehä painaa myös vatsaa ja suolistoa estäen ja vaikeuttaen normaalia ruoansulatusta.
Kun terveydenhuoltomme ei ole vielä riittävän valveutunut nikamamurtuman tunnistamisessa ja sen yhteydestä osteoporoosiin, jää tunnistustehtävä pitkälti vielä henkilön omalle vastuulle. Siksi äkillisen selkäkivun ilmaantuessa ja kivun jatkuessa viikon tai pidempään, on 50 v ja sitä vanhempien henkilöiden perusteltua kysyä kipua tutkivalta ja hoitavalta lääkäriltään: ” Onkohan selkäkipuni syynä mahdollisesti nikamamurtuma?” Kysymyksen tarkoituksena on herättää lääkäri miettimään tätäkin mahdollisuutta.
Nikamamurtuman oireet ovat äkillinen selkäkipu, joka ei yleensä säteile ala-raajoihin kuten iskias. Kipu jatkuu pitkään kipulääkityksistä huolimatta. Murtuman seurauksena pituus lyhenee 3-4-5 cm ja ryhti muuttuu kumaraksi (kyfoottiseksi).
Jos ja kun nikamamurtuma tunnistetaan, paras kipulääke nikamanmurtumiin on vain lyhytaikaiseen käyttöön tarkoitettu luulääke kalsitoniini, jolla kipu helpottaa viikossa. Koska nikamamurtuma on luun murtuma, nikama paranee yleensä kuudessa viikossa edellytyksellä, että luun rakennusaineita on riittävästi käytössä (D-vitamiini, kalsium, proteiini)
HYVÄÄ LUUSTOVIIKKOA JA LIPPU KORKEALLE OSTEOPOROOSIN EHKÄISYN, TUNNISTAMISEN, HOIDON JA KUNTOUTUKSEN PUOLESTA.
Olli Simonen, Suomen Osteoporoosiyhdistyksen puheenjohtaja
ps lauantai 20.10.2019 on Maailman Osteoporoosipäivä ja silloin pukeudutaan luunvalkoisiin.