Jäsenkirje 1/2024

Kategoria: Jäsenkirjeet, Tiedotteet | 0

SUOMEN OSTEOPOROOSIYHDISTYS RY

Jäsenkirje 1/2024

Arvoisat Suomen Osteoporoosiyhdistyksen jäsenet,

Hyvää alkanutta vuotta 2024

Vuosi on vaihtunut ja suuria haasteita riittää.

Näyttää siltä, että korona on tullut jäädäkseen. Onneksi pahin koronavaihe näyttäisi tältä vuodelta olevan ohi, kiitos rokotusten ja tartunnan leviämistä opittujen toimien (rokotukset, etäisyydet kans-saihmisiin, maskit, käsien pesu ja väentungosten välttäminen). Koronan ohella meitä kiusaa tällä hetkellä flunssa- ja muut hengitystievirukset. Myös niiden ehkäisyyn pätee samat toimet mitä ko-ronasta on sanottu edellä.

Viime vuosi oli yhdistyksemme toiminnassa varsin onnistunut osteoporoosivuosi. Yhdistyksemme jäsenmäärä nousi ja oli vuoden 2023 loppuun mennessä 262 jäsentä (v 2022 lopussa 214 jäsentä). Jäsenmäärän kasvu kertoo toimintamme kiinnostavan ja hyödyttävän jäsenistöämme. Kiinnostuksen merkkinä voidaan pitää myös etänä pidettävien luentojen 823 osallistujan määrää ja sitä, että Heinolan opinto- ja virkistyspäivät keräsi luentosalin viimeistä sijaa myöten täyteen. Päivistä saatu palaute oli viime vuonna myös ylitsepursuavan kiittävää. Tästä on siten hyvä jatkaa.

1. Yhdistyksen sääntömääräinen kokous etänä torstaina 7.3.2024 klo 18.

Kokouksessa käsitellään yhdistyksen sääntöjen 8 §:n määräämät asiat.

Linkki kokoukseen lähetetään kaikille sähköpostiosoitteensa ilmoittaneille jäsenille viikkoa ennen kokousta.

Kokousasiakirjat nähtävillä kaksi viikkoa ennen kokousta yhdistyksen sivuilla osoitteessa: www.suomenosteoporoosiyhdistys.fi/yhdistys/jäsenkokoukset

2. Osteoporoosin opinto- ja virkistyspäivät 12-13.6.2024 Heinolassa

Opintopäivämme tarjoavat kattavan ajankohtaiseen tietoon perustuvan tietopaketin luuston terveydestä, osteoporoosin ehkäisystä ja hoidosta valtakuntamme alan parhaiden osaajien kertomana. Päivillä tapaat ja tutustut samojen osteoporoosihaasteiden kanssa eläviin tuttuihin ja tuntemattomiin osallistujiin, kuulet ja opit heidän kokemuksistaan. Päivät ovat mitä parhainta vertaistukea. Virkistysosiossa pääset nauttimaan Heinolan kuuluisassa kesäteatterissa Sari Siikanderin ohjaamasta komediasta ” Vielä ehtii”. Pääosissa lavalle nousevat tunnetut näyttelijät Sinikka Sokka, Jaana Saarinen ja Heidi Herala.

Päiville tervetulleita ovat jäsentemme lisäksi kaikki luuston terveydestä ja sitä heikentä-västä osteoporoosista kiinnostuneet henkilöt yhdistysten jäsenyyksistä riippumatta.

Päivien ohjelmassa käsitellään mm seuraavia aiheita

Professori Timo Strandberg: Vanhene viisaasti, säilytä terveytesi ja toimintakykysi vanha-
nakin
Professori Ilari Paakkari: D- ja K- vitamiinit luuston ja hyvän terveyden keskeiset tekijät
Professori (käypä hoito työryhmän jäsen) Marjo Tuppurainen: Osteoporoosin
lääkehoito
Elintarviketieteiden tohtori (valtion ravitsemusneuvottelukunnan jäsen) Minna Huttunen:
Luustoterveyden ja terveyden ylläpito ravitsemuksen keinoin
Erikoislääkäri Olli Simonen: Omahoito/Itsehoito luustoterveyden, osteoporoosin ehkäisyn
ja hoidon A ja O
Fysioterapeutti Tiina Paldan: Säilytä luuston terveys ja ehkäise murtumat liikkumalla oikein.

Virkistysosiossa: ”Vielä ehtii” komedia Heinolan kesäteatterissa tai vaihtoehtona tutus-
tuminen oppaan johdolla kävellen Heinolaan, sauvakävely, saunominen ja kylpeminen kylpylähotellimme kylpylässä.

Ilmoittautuminen kesäpäiville ja osallistumismaksut

Osallistumismaksu sisältää luennot, tilavuokrat, majoituksen, täysihoidon (aamiainen, kaksi lounasta, päivällinen, iltapala) ja kylpylän käytön

Kokouspaketti 185 € / henkilö jaetussa kahden hengen huoneessa.
Yhden hengen huonelisä 45 € / henkilö.

Mahdolliset lisävuorokaudet hotellissa on osallistujan varattava erikseen suoraan hotellista (puh 03- 8127100) ja maksettava lähtiessä suoraan hotellille.

Huone kahdelle hengelle 140 € / vrk sisältäen aamiaisen ja kylpylän
Huone yhdelle hengelle 114 € / vrk sisältäen aamiaisen ja kylpylän

Suomen Osteoporoosiyhdistys tarjoaa kaikille osallistujille tulokahvit sämpylän kera ja lähtökahvit leivonnaisen kera.

Osallistumismaksu muualla majoittuville (ei sisällä aterioita, sisältää luennot, tilavuokran ja Suomen Osteoporoosiyhdistyksen tarjoamat tulo- ja lähtökahvit):

Yksi päivä 30 euroa
Kaksi päivää 45 euroa

Kesäteatterilippu ja teatterikahvi eivät sisälly osallistumismaksuun. Ne on maksettava erikseen hintaan: 32 euroa/hlö, jos haluaa osallistua kesäteatterikäyntiin.

Päiville ilmoittautuminen ja teatterilipun hinnan maksaminen tapahtuu maksamalla osallistumismaksu ja teatterilipun hinta 17.5.2024 mennessä Suomen Osteoporoosiyhdistyksen tilille numero:

FI89 8000 1670 4512 94

Tilisiirtolomakkeen viestiosaan tulee kirjoittaa osallistujan nimi, sähköpostiosoite ja postiosoite, puhelinnumero, erityisruokavalio sekä mahdollinen huonetoverin nimi. Nämä tiedot ovat tärkeitä, koska osallistujille lähetetään kesäkuun alussa tarpeelliset päiville osallistumista koskevat ohjeet.

Päivien ohjelman ja ilmoittautumisohjeet löydät myös Luustotieto 1/2024 lehdestä.

3. Osteoporoosin peruskurssi “Ole sinut luuston terveyden ja sitä uhkaavan osteoporoosin kanssa – tiedä enemmän osteoporoosista sen ehkäisystä ja hoidosta”.

Tervetuloa etänä kolmipäiväiselle osteoporoositiedon peruskurssille tulevan helmikuun 1, 8 ja 15 päivinä klo 17-. Kurssi antaa valmiudet tunnistaa ja ymmärtää osteoporoosin synty- ja kehittymismekanismeja, luonnetta ja vaikutuksia elämään sekä tietää miten ehkäistä ja hoitaa osteoporoosia ja siitä aiheutuvia murtumia (yli 40 000 murtumaa/v). Kurssi hyödyt-tää niin uusia osteopeniaa- ja osteoporoosia potevia henkilöitä kuin konkareitakin

Peruskurssin ohjelma:

1.2.2024 klo 17 Osteoporoosi on murtumasairaus, jossa ensimmäinen murtuma käynnis-tää murtumien kierteen ellei osteoporoosin syy-yhteyttä murtumaan tunnisteta.
8.2.2024 klo 17 Luuston terveyden edistäminen, osteoporoosin ehkäisy ja omahoito.
15.2.2024 klo 17 Osteoporoosin lääkehoito

Kutsu, linkki ja liittymisohjeet kurssiluennoille lähetetään jäsenille 3-4 päivää ennen kutakin luentoa. Kaikki muut asiasta kiinnostuneet henkilöt yhdistysten jäsenyyksistä ym riippumatta voivat ilmoittautua luennoille
www osoitteeseen: osteoporoosiyhdistyssuomen@gmail.com.

Kerro tällöin ilmoittautumisviestissäsi nimesi, sähköpostiosoitteesi ja kotipaikkakuntasi. Saat kutsun, linkin ja liittymisohjeet sähköisesti 2-4 päivää ennen kutakin kurssipäivää.

4. Kevään 2024 vertaistukitapaamiset etänä

Vertaistukitapaaminen torstaina 18.1.2024 klo 17-18.30
Vertaistukitapaaminen torstaina 14.3.2024 klo 17-18.30,
Vertaistukitapaaminen torstaina 18.4.2024 klo 17-18,30

Vertaistukitapaamisissa keskustellaan ja pohditaan osteoporoosiasioita osallistujien omien kysymysten ja kokemusten pohjalta puheenjohtajan johdolla. Tapaaminen on niin oppimistapahtuma kuin samassa ”veneessä” olevien osallistujien molemminpuolinen vertaistukitapahtuma. Paikalla on myös taustatukena osteoporoosiasiantuntija.

18.1 klo 17 alkavassa vertaistukitapaamisessa keskustellaan ja pohditaan osteoporoosin omahoitoasioita kaikkien muiden esille nousevien kysymysten ja kokemusten ohella. Muiden tapaamisten painoalueet ilmoitetaan kunkin vertaistukiatapaamisen kutsun osana.

Vertaistukitapaamisiin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, sillä jokaiselle sähköpostiosoitteensa ilmoittaneelle jäsenelle lähetetään sähköpostilla kutsu ja liittymislinkki jokaiseen vertaistukitapaamiseen viimeistään kahta päivää ennen tilaisuuden alkua. Linkkiä napsauttamalla/klikkaamalla ja kuvaruudulle ilmestyviä ohjeita seuraamalla pääsette vertaistukitapaamisiin. Vertaistukitapaamisiin voi osallistua tietokoneesi välityksellä samanaikaisesti useampikin (2-3) henkilö.

5. Kevään 2024 osteoporoosiaiheiset luennot etänä

Jäsenillemme ja kaikille Luustoliiton luusto- ja osteoporoosiyhdistysten jäsenille tarkoitetut osteoporoosiluennot etänä jatkuvat keväällä 2024. Luennot tarjoavat asuinpaikasta riippumatta kaikille mahdollisuuden osallistua alan
asiantuntijoiden pitämille osteoporoosiluennoilla ja saada siten ajankohtaist tietoa osteoporoosista, sen ehkäisystä, hoidosta ja kuntoutumisesta ym. Luennot sopivat niin ensikertalaisille kuin kokeneille oporoosiasioista ja terveydestään kiinnostuneille henkilöille. Webinaareihin osallistumalla pysyt ajan hermolla, tiedät enemmän ja luulet vähemmän.

Etäluentojen aikataulu ja aiheet:

22.2.2024 klo 17 etäluento A/2024 aiheesta ” Kalsium, elintärkeä mineraali luustomme ja elintoimintojemme turvaaja”. Aiheesta luennoi puheenjohtajamme, erikoislääkäri Olli Simonen.

21.3.2024 klo 17 etäluento B/2024 aiheesta ” Luulääke Prolia”. Aiheesta luennoi filosofian tohtori, dosentti, lääketieteellinen asiantuntija Päivi Lakkakorpi.

11.4.2024 klo 17 etäluento C/2024 aiheesta ” Liiku riittävästi ja oikein terveytesi kannalta”. Aiheesta luennoi puheenjohtajamme, erikoislääkäri Olli Simonen.

16.5.2024 klo 17 etäluento D/2024 aiheesta ” Sekundaarinen osteoporoosi – mitä se on? ”. Aiheesta luennoi Osteoporoosin käypä hoito työryhmän puheenjohtaja, professori Leo Niskanen.

Jäsentemme ei tarvitse ilmoittautua erikseen etäluennolle, sillä jokaiselle sähköpostiosoitteensa ilmoittaneelle jäsenellemme ja kahtena viime vuotena Heinolan opinto- ja virkistys päiville osallistuneelle henkilölle lähetetään 2-4 päivää ennen kutakin luentoa kutsu ja liittymislinkki luennolle.

Kannattaa kuitenkin merkitä kevään etäluentojen ajankohdat kalenteriin jo tässä vaiheessa.

Jos Sinulla ei ole tietokonetta, internet yhteyttä tai sähköpostia, voit osallistua tapaamisiin lapsesi, naapurisi, sukulaisesi tai ystäväsi tietokoneen välityksellä. Tällöin sinun on ilmoittauduttava aina erikseen kuhunkin tilaisuuteen sähköpostilla osoitteeseen: osteoporoosiyhdistyssuomen@gmail.com. Saat vastauspostissa liittymislinkin tapaamiseen.

Kutsut etäluennoille toimitetaan hyvissä ajoin ennen luentoa myös niille osteoporoosi/luustoyhdistyksille, jotka ovat ilmoittaneet olevansa halukkaita tukemaan jäsentensä osteoporoositiedon kartuttamista ja jakamaan webinaarikutsut ja linkit omille jäsenilleen.

Ne eri yhdistysten jäsenet, joita etäluentojen aiheet kiinnostavat ja jotka eivät ole saaneet kutsua ja liittymislinkkiä oman yhdistyksensä kautta, voivat ilmoittautua luennoille sähköpostilla osoitteeseen: osteoporoosiyhdistyssuomen@gmail.com. Kerro ilmoittautumisviestissäsi osallistujan nimi, sähköpostiosoite ja sen luennon tunnus ( A/2024, B/2024, C/2024 ja D/2024), jolle haluat ilmoittautua. Saat viimeistään päivää ennen luentotilaisuuden alkua ohjeet ja linkin, jota napsauttamalla pääset liittymään luennolle (=pääset luentosaliin). Etäluentoja voi seurata tietokoneellasi samanaikaisesti useampikin (2-3) henkilö.

Yhdistyksemme järjesti viimevuonna 9 etäluentoa osteoporoosista ja luennoille osallistui kaikkiaan 823 osteoporoosista kiinnostunutta henkilöä. Luentojen jälkeen luennoitsijoille esitetyt monet kysymykset ja keskustelu kertovat suuresta osteoporoositiedon tarpeesta.

6 Jäsenmaksut vuonna 2024

Vuoden 2024 jäsenmaksun suuruus on edelleen 20 euroa/jäsen. Luustoliitto lähettää jäsenille äsenmaksulomakkeen ja vuoden 2024 jäsenkortin lähiaikoina.

7. Maksuttomat jäsenetumme:

Henkilökohtainen lääkärin neuvontapuhelin osteoporoosista joka maanantai klo 14.00–15.00. Neuvontapuhelimen numero on XXXXXXXXXXXX (ilmoitettu jäsenille toimitetuissa jäsenkirjeissä). Maksat puhelusta tavallisen puhelumaksun. Kirjoita puhelinnumero muistiin vastaisen varalle, sillä numero kerrotaan vain jäsenkirjeessä.

Voit esittää kysymyksiä osteoporoosiasioista myös www sivujemme kautta. Kysymyksiin pyritään vastaamaan mahdollisimman nopeasti.

Luustotietolehti on neljä kertaa vuodessa ilmestyvä osteoporoosialan lehti. Se lähetään jokaiselle jäsenmaksunsa maksaneelle jäsenellemme veloituksetta edellytyksellä, että pidät yhteystietosi ajantasalla.

Lehdessä julkaistaan ajankohtaista ja hyödyllistä tietoa osteoporoosiasioista, vertaiskokemuksia ym. Lehti on myös yksi painettu viestintäkanavamme. Seuraa yhdistyksemme ilmoittelua lehden jokaisessa numerossa.

8. Yhteystietojesi ylläpito on meille kuin myös Sinulle tärkeää.

sillä yhdistyksemme jäsenkirjeet, osteoporoosiluennot, vertaistukitapaamiset ja muu tieto vä-littyvät nopeiten, parhaiten ja täsmällisesti jäsenille sähköpostin ja etäyhteyksien välityksellä. Ilmoita sihteeri Komoselle sähköpostiosoitteesi kuin myös sen muutokset varmistaaksesi, et-tä yhdistyksemme viestintä ja muu yhteydenpito toimii saumattomasti. Sanottu koskee myös osoitetietojasi ja niiden muutoksia, sillä Luustotietolehtikään ei tipahda postilaatikkoosi ilman oikeaa osoitetta.

Hyviä talven ulkoiluhetkiä nastakekenkiä tai muita liukuesteitä unohtamatta

Olli Simonen
puheenjohtaja
puh. 044-3080306
olli.simonen(at)fimnet.fi

Salme Komonen
sihteeri
puh. 0400-406479
k.komonen@gmail.com