PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS
Yhdistysrekisteri
SAANNÖT
Y-tunnus: 1089895-0
Yhdistys: Suomen Osteoporoosiyhdistys, ruotsiksi Osteoporosföreningen i Finland ry
Sisältö:
Voimassaolevat säännöt: 20.03.2020 14:35:45
1§ Nimi j a kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Suomen Osteoporoosi yhdistys, ruotsiksi Osteoporosföreningen i Finland ja englanniksi Finnish Osteoporosis Society. Sen kotipaikka on Helsinki ja toiminta—alue koko maa.
Yhdistys on kansanterveys— ja potilasjärjestö.
Suomen Osteoporoosi yhdistystä kutsutaan jäljempänä yhdistykseksi
2§ Toiminnan tarkoitus
Yhdistys toimii luustoterveyden edistämiseksi sekä osteoporoosin, osteoporoosi murtumien ehkäisemiseksi, tutkimiseksi, hoitamiseksi ja kuntouttamiseksi.
3§ Toimintamuodot
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys
1) toimii jäsentensä tukena ja etujärjestönä luustoterveyteen ja osteoporoosiin liittyvissä asioissa
2) edistää luuston terveyttä tukevia elämäntapoja
3) harjoittaa tiedotus— , terveyskasvatus- neuvonta— , koulutus- ja julkaisutoimintaa
4) järjestää terveys tapahtumia, -kampanjoita ja kursseja sekä luento— ja liikuntatilaisuuksia
5) järjestää keskustelu— ja yhdessäolotilaisuuksia sekä kerho virkistys- ja harrastustoimintaa
6) on sekä valtakunnallisesti että paikallisesti yhteistyössä viranomaisten sekä sellaisten järjestöjen, laitosten ja muiden yhteisöjen kanssa, jotka työskentelevät väestön terveyden ja osteoporoosin ehkäisyn, diagnostiikan, hoidon ja kuntoutuksen hyväksi
7) pyrkii muillakin tavoilla toteuttamaan toiminta-ajatustaan.
4§ Jäsenet
Yhdistyksen jäseniä ovat varsinaiset jäsenet kannatusj äsenet kunniapuheenj ohtajat ja kunniaj äsenet.
Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä yksityinen henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt.
Kannatusjäseneksi voi liittyä yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen, säännöt ja haluaa tukea yhdistyksen toimintaa.
Kunniapuheenjohtajaksi voidaan kutsua henkilö, joka on ansiokkaasti vaikuttanut yhdistyksen toiminnan kehittämiseen osteoporoosi yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana, ja kunniajäseneksi henkilö, joka on merkittävästi edistänyt yhdistyksen toimintaa.
5§ Jäsenten hyväksyminen ja erottaminen
Yhdistyksen hallitus hyväksyy yhdistyksen jäsenyyttä hakeneet uudet jäsenet.
Kunniapuheenjohtajan ja kunniajäsenen kutsuu yhdistyksen kokous hallituksen esityksestä.
Yhdistyksen hallitus voi erottaa jäsenen, joka ei enää täytä 4 S:ssä määrättyjä jäsenyyden edellytyksiä tai joka on vahingoittanut yhdistystä tai estänyt sen toiminnan tarkoituksen toteutumista. Yhdistyksen hallitus vapauttaa jäsenyydestä jäsenen, joka on ilmoittanut eroavansa yhdistyksestä. Hallitus erottaa yhdistyksen jäsenyydestä henkilön, joka on laiminlyönyt kuluvalta toimintavuodelta jäsenmaksuvelvollisuutensa.
6§ Toiminnan rahoitus
Yhdistys voi hankkia ja omistaa kiinteää ja irtainta omaisuutta sekä vastaanottaa lahjoituksia ja testamentteja. Varat toimintaansa varten yhdistys saa julkisista ja muista avustuksista sekä perimällä jäseniltään jäsenmaksua.
Yhdistys voi harjoittaa julkaisutoimintaa, kioskikauppaa, myydä osteoporoosin, osteoporoosi peräisten luunmurtumien sekä muiden luusairauksien ehkäisyyn, hoitoon ja kuntoutukseen liittyvien terveyskasvatus- ja kuntoutusaineistojen ja —palveluiden myyntiä. Yhdistys voi järjestää rahankeräyksiä, arpaj a isi a, myyj ä isiä, juhla— ja muita yleisötilaisuuksia.
Vuotuisista jäsenmaksuista päättää yhdistyksen kokous. Kannatusjäsenen osalta määrätään jäsenmaksun vähimmäismäärä.
Kunniapuheenjohtajilta ja kunniajäseniltä ei peritä jäsenmaksua.
7 S Yhdistyksen kokoukset
Yhdistyksen päätösvaltaa käyttää yhdistyksen kokous, Yhdistyksen kokouksen kutsuu koolle hallitus.
Yhdistyksen sääntömääräinen kokous pidetään viimeistään toukokuussa. Ylimääräinen yhdistyksen kokous pidetään, kun hallitus katsoo sen tarpeelliseksi tai yksi kymmenesosa yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä pyytää sitä kirjallisesti hallitukselta. Pyynnössä on ilmoitettava kokouksessa käsiteltävä asia tai asiat.
Ylimääräinen kokous on kutsuttava koolle kuukauden kuluessa siitä, kun ylimääräistä yhdistyksen kokousta koskeva pyyntö on saapunut hallitukselle.
Jos yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kokouksen käsiteltäväksi, hänen tulee tehdä siitä esitys hallitukselle kirjallisesti tai sähköisesti viimeistään neljä viikkoa ennen kokousta.
Kutsu yhdistyksen kokoukseen on toimitettava kirjeitse tai sähköpostitse kullekin jäsenelle tai julkaistava yhdistyksen jäsenilleen jakamassa painetussa tai sähköisessä lehdessä tai Helsingin Sanomissa viimeistään seitsemän vuorokautta ennen kokousta. Kutsussa on ilmoitettava kokouksessa käsiteltävät asiat.
Yhdistyksen kokouksessa varsinaisella jäsenellä, kunniapuheenjohtajalla ja kunniajäsenellä on kullakin yksi ääni Kannatusjäsenellä on puheoikeus yhdistyksen kokouksessa. Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä, Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni ja henkilövaaleissa arpa.
8 S Yhdistyksen sääntömääräinen kokous
Yhdistyksen sääntömääräisessä kokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1) esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja tilintarkastaj an/ toiminnantarkastajan lausunto
2) päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
3) päätetään tilintarkastajan/ toiminnantarkastajan palkkiosta
4) vahvistetaan kuluvan vuoden toimintasuunnitelma
5) vahvistetaan kuluvan vuoden tulo- ja menoarvio,
6) päätetään varsinaisten jäsenten ja kannatusjäsenten jäsenmaksujen suuruus seuraavalle vuodelle
7) valitaan joka toinen vuosi hallituksen puheenjohtaja, joka toimi myös yhdistyksen puheenj ohtaj ana
8) valitaan hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle
9) valitaan tilintarkastaja/toiminnantarkastaja ja hänelle henkilökohtainen varamies
10) käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
9§ Hallitus
Hallitus edustaa yhdistystä, käyttää yhdistyksen toimeenpanovaltaa ja hoitaa yhdistyksen asioita,
Hallitukseen kuuluu puheenjohtajan lisäksi vähintään viisi, enintään yhdeksän jäsentä .
Hallituksen puheenjohtajan ja jäsenten toimikausi on kaksi vuotta. Jäsenistä puolet on vuosittain erovuorossa. Ensimmäisellä kerralla erovuoroiset valitaan arvalla, sen jälkeen eroaminen tapahtuu vuoron mukaan
Hallituksessa tulee olla edustettuna osteoporoosin ja osteoporoosi peräisten luunmurtumien ehkäisyn, tutkimuksen, hoidon ja kuntoutuksen yleinen asiantuntemus sekä vähintään yksi potilas jäsen. Hallituksen puheenjohtaja ja jäsen voi olla tehtävässään yhtäjaksoisesti enintään viisi kaksivuotiskautta. Hallitus valitsee keskuudestaan vuodeksi kerrallaan varapuheenjohtajan. Hallitus valitsee sihteerin ja muut tarvitsemansa toimihenkilöt.
10 S Hallituksen kokoukset
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen ollessa estynyt varapuheenjohtajan kutsusta,
Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä,
Hallitus on lisäksi kutsuttava välittömästi koolle, jos vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä kirjallisesti pyytää puheenjohtajalta tai hänen estyneenä ollessa varapuheenjohtajalta. Pyynnössä on ilmoitettava kokouksessa käsiteltävä asia tai asiat.
Hallituksen kokouksessa päätökseksi tulee se mielipide, jonka puolesta on annettu enimmät äänet. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni ja henkilövaaleissa arpa.
11§ Hallituksen tehtävät
Hallituksen tehtävä on:
1) johtaa ja kehittää yhdistyksen toimintaa
2) valvoa, että yhdistyksen taloutta ja omaisuutta hoidetaan huolellisesti sekä, että sen saamia lahjoituksia, avustuksia ja testamenttivaroja käytetään lahjoittajan määräysten mukaisesti 3) valmistella vuosittain yhdistyksen kokoukselle ehdotus edellisen vuoden toimintakertomukseksi ja tilinpäätökseksi
4) valmistella vuosittain ehdotus seuraavan vuoden toimintasuunnitelmaksi ja talousarvioksi
5) valmistella yhdistyksen kokouksessa käsiteltävät asiat 6) huolehtia yhteydenpidosta jäseniin, viranomaisiin, toisiin yhdistyksiin ja yhteisöihin
7) valita ja erottaa yhdistyksen toimihenkilöt sekä päättää heidän työsuhteensa ehdoista
8) huolehtia ja vastata siitä, että yhdistyksen toiminta tapahtuu lain ja yhdistyksen sääntöjen mukaisesti.
12§ Toimielimet
Hallitus voi asioiden valmistelua ja toiminnan toteuttamista varten asettaa valiokuntia, toimikuntia, työryhmiä tai muita tarpeellisiksi katsomiaan valmistelu— ja toimielimiä. Valmisteluelinten kokouksista on pidettävä pöytäkirjaa. Pöytäkirjat on toimitettava hallitukselle.
13§ Paikallisosastot ja toimintaryhmät
Yhdistyksessä voi olla rekisteröimättömiä paikallisosastoja ja toimintaryhmiä, jotka yhdistyksen hallitus hyväksyy.
Paikallisosastojen ja toimintaryhmien tarkoituksena on edistää yhdistyksen toimintaa paikallisesti tai tietyllä toiminta—alueella.
Paikallisosasto laatii säännöt tai toimintaohjeet, jotka yhdistyksen hallitus vahvistaa. Kokouksista pidetään pöytäkirjaa, joka toimitetaan yhdistyksen hallitukselle.
Paikallisosaston ja toimintaryhmän toiminta ja talous sisältyvät yhdistyksen toimintasuunnitelmaan, talousarvioon, toimintakertomukseen ja tilinpäätökseen.
Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajalla, varapuheenjohtajalla, sihteerillä ja jäsenillä on läsnäolo— ja puheoikeus yhdistyksen paikallisosastojen, toimintaryhmien sekä valmistelu— ja toimintaelinten kokouksissa.
14§ Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittavat hallituksen puheenj ohtaja ja varapuheenjohtaja yhdessä tai toinen heistä yhdessä sihteerin tai taloudenhoitajan tai hallituksen määräämän henkilön kanssa.
15§ Tilikausi ja tilintarkastaja/ toiminnantarkastaja
Yhdistyksen toiminta— ja tilikausi on kalenterivuosi.
Tilinpäätös, tilikirjat, toimintakertomus ja muut tarvittavat asiakirjat on toimitettava tilintarkastajalle/ toiminnantarkastajalle tarkastettaviksi viimeistään maaliskuun loppuun mennessä. Tilintarkastajan/ toiminnantarkastajan on annettava kultakin tilikaudelta hallitukselle kirjallinen tilintarkastuskertomus/ toiminnantarkastuskertomus vähintään kaksi viikkoa ennen yhdistyksen vuosikokousta.
Tilintarkastajan/ toiminnantarkastajan toimikausi on kalenterivuosi
16§ Sääntöjen muuttaminen
Päätös näiden sääntöjen muuttamisesta tehdään yhdistyksen kokouksessa. Muutosehdotuksen puolesta on annettava vähintään 3/4 äänestyksessä annetuista äänistä. Ilmoitus sääntöjen muuttamisesta on oltava kokouskutsussa.
17 S Yhdistyksen purkaminen
Yhdistyksen purkamisesta päätetään yhdistyksen sääntömääräisessä tai yhdistyksen ylimääräisessä kokouksessa. Päätökseen vaaditaan kolme neljäsosaa (3/4) annetuista äänistä.
Jos yhdistys purkautuu tai lakkautetaan, sen varat siirretään yhdistyksen päämäärää edistävään tarkoitukseen yhdistyksen viimeisessä kokouksessa päätetyllä tavalla.