JÄSENKIRJE 2/2021

SUOMEN OSTEOPOROOSIYHDISTYS RY

Jäsenkirje 2/2021

Mukavaa syksyä hyvät jäsenet!

Toivottavasti olette kaikki pysyneet terveinä koronasta huolimatta. Takana on hyvin vaikea ja haasteellinen kevät ja kesä meille kaikille. Korona tartunnan estämistä koskevat suositukset jatkuvat vielä ainakin toistaiseksi, joskin lievennyksiä on tulossa. Lievennyksistä huolimatta meidän ikäihmisten on suositeltavaa olla edelleen varovaisia ja välttää suuria ihmisjoukkoja, pitää turvavälejä, pestä usein käsiä, käyttää käsidesiä ja käyttää kasvomaskia tilanteissa, joissa riittävien turvavälien pitäminen ei onnistu. Onneksi meidän suomalaisten koronasuoja paranee tuntuvasti rokotusten myötä. Tosin rokottamista on vielä jatkettava koko väestön suojaamiseksi. Huolehdi omasta rokotussuojastasi (= kaksi rokotusta) ja varmistu, että läheisesi ja ystäväsi ymmärtävät rokotuksen tärkeyden ja ottavat rokotukset. Tavoite on, että mahdollisimman moni on saanut kaksi koronarokotetta. Koronatilanteen kehittymisestä riippuu, onko meillä vielä kolmaskin rokotuskierros tarpeen.- Koronaa ei ole vielä voitettu – varovaisuus on viisautta.

1. Webinaariluennot netissä jatkuvat

Korona-aikana ei voitu eikä voida toistaiseksi järjestää yleisöluentoja. Digitekniikka tuli avuksemme tässä tilanteessa. Yhdistys järjesti viime keväänä webinaarit eli yleisöluennot netissä aiheina: A. ”Luulääke – milloin,kenelle ja kuinka pitkään”luennoitsijana oli osteoporoosin käypä hoito työryhmän puheenjohtaja dosentti Leo Niskanen. B. “Mistä tiedän ,ovatko luuni lujat”, luennoitsijana osteoporoosilääkäri Ari Rosenvall. C: ”Pienet liikuntateot -suuret terveysvaikutukset” luennoitsijana liikuntatieteen maisteri, LTM Outi Palkama.

Osanotto webinaareihimme oli runsasta ja webinaarit saivat hyvää palautetta. Siksi yhdistyksemme hallitus päätti jatkaa webinaarien järjestämistä. Parasta webinaareissamme on, että niihin osallistuja saa asuinpaikastaan riippumatta korkeatasoista asiantuntijatietoa eri osteoporoosiaiheista ja voi esittää asiantuntijaluennoitsijalle suoraan asiaa selventäviä kysymyksiä.

Webinaari A: ”Ravinto ja luusto” luennoitsijana elintarviketieteen tohtori, valtion ravitsemusneuvottelukunnan
jäsen Minna Huttunen ,ajankohta tiistai 21.9.2021 klo 18.

Webinaari B: ”Miten D-vitamiini suojaa koronalta” luennoitsijana professori Ilari Paakkari, ajankohta tiistai 12.10.2021 klo 18

Webinaari C: “Luulääkkeet ja suu”, luennoitsijana hammasylilääkäri Eeva Kormi, ajankohta tiistai 9.11.2021 klo 18

Webinaari D: “Oma osuutesi(keinot)luustoterveyden ylläpitämisessä ja osteoporoosin ehkäisyssä ja hoidossa” osa1, luennoitsijana puheenjohtajamme, erikoislääkäri Olli Simonen, ajankohta torstai 2.12.2021 klo 18.

Vertaistukitapaaminen webinaarina netissä 30.9.2021 klo 17-19

Tervetuloa tapaamiseen keskustelemaan osteoporoosiasioista sekä kuulemaan ja oppimaan osteoporoosia potevien osallistujien omista kokemuksista. Keskustelua johdattelee sihteerimme Salme Komonen ja hallituksemme emeritus jäsen Jouko Numminen, joka on vertaistukijana rohkaissut monena kesänä osteoporoosin opinto ja virkistyspäivien osallistujia kertomalla omista varsin mielenkiintoisista osteoporoosi-kokemuksistaan.

Ilmoittautuminen webinaareihin sekä vertaistapaamiseen
tapahtuu sähköisesti osoitteeseen: osteoporoosiyhdistyssuomen@gmail.com . Ilmoittautumisviestissä tulee kertoa nimi, sähköpostiosoite ja mihin webinaariin (A ja/tai B ja/tai C /tai vertaistapaaminen)mihin ilmoittautuu. Voit ilmoittautua samalla kertaa kaikkiin webinaareihin. Ilmoittautuneille lähetetään viimeistään kahta päivää ennen tilaisuuden alkua ohjeet ja linkki, jota napsauttamalla pääset osallistumaan luennoille.

Tietokonewebinaareja voi seurata tietokoneesi kuvaruudulta samanaikaisesti useampikin (2-3) henkilöä.

2. Syksyn ja talven liukkaat kelit tulevat, varaudu liukkaisiin keleihin
1. Nyt on taas kohta aika kaivaa esille ulkoilujalkineet , joiden pohjat eivät talvikeleillä luista.
2. Erityisesti huomioitavaa on heijastinliivien sekä heijastimien käyttö syksyn ja pimeyden tultua.
3. Käytä ulkoilujalkineissasi liukuesteitä tai hanki nastapohjaiset ulkoilujalkineet tai asennuta suutaril-la ulkoilujalkineittesi pohjiin nastat.
4. Ota piikkikärkiset kävelysauvat tai jokin apuneuvo (esim. kelkka) tueksi liukkailla keleillä.
5. Muista myös oikea kävelyasento ja lyhyempi askeleen pituus, jos keli on liukas.
6. Tutustu turvaksesi aiheeseen tarkemmin yhdistyksemme kotisivuilla osoitteessa: www.suomenosteoporoosiyhdistys.fi /luustoinfo/kaatumisen ehkäisy .

3. Saatko riittävästi D-vitamiinia.

Suomalaisten tärkein D-vitamiinilähde on D-vitamiinipurkki D-vitamiinipillereineen. Toinen tärkeä lähde ovat elintarvikkeet, joihin on lisätty samaa D-vitamiinia, mitä purkissakin on. Kolmas D-vitamiinlähde ovat luonnostaan D-vitamiinia sisältävät elintarvikkeet. Niistä tärkein on kalat, jotka syövät ravinnokseen planktonia. Plankton on varsinainen kalojen D-vitamiinilähde, sillä plankton valmistaa sisältämänsä D-vitamiininsa auringonvalon vaikutuksesta. Talvella järviemme D-vitamiinikalat eivät sisällä D-vitamiinia paljonkaan, koska aurinkoa ja planktonia ei ole kaloille tarjolla kesän tapaan.

Ilman purkki D-vitamiinia vain hyvin harva saavuttaa suositellun D-vitamiinipitoisuuden elimistöönsä.
D-vitamiinia on saatava tasaisesti läpi vuoden, sillä D-vitamiinin määrä elimistössä puolittuu kolmessa viikossa. D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini ja imeytyy suolesta rasvaympäristössä eli D-vitamiini on tehokkainta otettuna ruoan yhteydessä.

Osteoporoosi käypä hoito suosituksen mukaan D-vitamiinipitoisuuden elimistössä tulee olla 75-120 nmol/L kalsidiolina mitaten. Kalsiodioli on D-vitamiinin varastomuoto elimistössä. Mainitulla kalsidiolipitoisuudella mm osteoporoosimurtumat ja koronatartunnan vaara vähenevät selvästi ja D-vitamiinin kaikki muut suotuisat terveysvaikutukset ovat suurimmillaan.

Koska D-vitamiini imeytyy yksilöllisesti, riittävän D-vitamiiniannoksen suuruus on määriteltävissä vain mitattujen D-vitamiinipitoisuuksiin (kalsidiolimittaus) nojautumalla.

Euroopan elintarviketurvallisuus virasto on v 2012 määritellyt aikuisen suurimmaksi turvalliseksi D-vitamiiniannokseksi 100 µg/vrk.

4. Osteoporoosin käypä hoito suositukset päivitetty

Osteoporoosin käypä hoito suositukset on päivitetty 8.12.2020. Suosituksilla pyritään parantamaan osteoporoosin diagnostiikkaa ja luomaan yhtenäinen osteoporoosin ehkäisyn, diagnostiikan ja hoidon käytäntö kaikkialle Suomeen.
Käsittelimme suosituksia lähemmin jo alkuvuoden jäsenkirjeessämme. Tulemme jatkossa käsittelemään suosituksia yksityiskohtaisemmin osteoporoosin opinto- ja virkistyspäivillämme, osteouutisissa ja www- sivuillamme.

Jos haluat tutustua osteoporoosin käypä hoito – suosituksiin tarkemmin, löydät ne www-osoitteesta:
https://www.kaypahoito.fi/paivitetty-kaypa-hoito-suositus . Kannattaa tutustua.

Sivulla esitellään lyhyesti käypä hoidon keskeinen sisältö. Jos haluat tutustua suositukseen tarkemmin, sivun alalaidassa on teksti: Tutustu päivitettyyn Osteoporoosin Käypä hoito-suositukseen. Klikkaa sinistä ”Osteoporoosin Käypä hoito-suositukseen” tekstiä, niin saat suosituksen kuvaruudullesi. Kuvaruudun oikeassa laidassa on suosituksen aiheet. Niitä klikkaamalla saa haluamasi kohdan suosituksesta helpoiten luettavaksesi.

5. Kutsu: Tule mukaan yhdistystoimintaan

Tarvitsemme edelleen aktiivisia toimijoita yhdistyksen toimintaan. Entisten hallituksen jäsenten toimikaudet tulevat täyteen ja uusille on tilaa. Aktiiveja tarvitaan myös muuhun toimintaan kuin hallitustyöskentelyyn. Suomen Osteoporoosiyhdistys tarvitsee toimijoita, mm. kotisivujen ylläpitoon/päivittämiseen, yleisötilaisuuksien järjestämiseen jne.
Jos olet kiinnostunut toimimaan aktiivisesti yhdistyksessämme, ota yhteys Salme Komonen,puh.0400406479 tai k.komonen(at)gmail.com tai Olli Simoseen, puh. 044 3080306 tai olli.simonen(at)fimnet.fi

6. Jäsenmaksuun sisältyvät jäsenetumme:

Luustotieto lehti, neljä painettua monivärinumeroa vuodessa postitse jokaiselle jäsenellemme. Lehti sisältää asiantuntija- artikkeleita osteoporoosiasioista, katsauksia uusista tutkimushavainnoista, asiaa omahoidosta, osteoporoosikokemuksista, uutisia ja osteoporoosiyhdistysten ilmoituksia jäsenille. Lehti on hyvä osteoporoosin tieto-, vertaistuki-, uutis- ja ilmoituspaketti jokaiselle jäsenellemme.

Henkilökohtainen lääkärin neuvontapuhelin jäsenille osteoporoosiasioista on käytettävissä joka maanantai klo 14.00–15.00. Neuvontapuhelimen numero on 044 3080306. Maksat puhelusta tavallisen puhelumaksun. Pane puhelinnumero muistiin vastaisen varalle, sillä numero kerrotaan vain jäsenkirjeissä.

Sähköisissä Osteouutisissamme, jotka ilmestyvät epäsäännöllisesti, kerrotaan uusinta ja ajankohtaista tutkimustietoa osteoporoosista ja terveydestä

7. Sähköposti -osoitteen ja osoitteen muutosten ilmoittaminen on erittäin tärkeää

Yritämme käyttää ensisijaisesti sähköistä viestintää, koska se on nopea, tavoittaa vastaanottajan ja viestittävien asioiden määrä voi olla hyvinkin suuri. Paperilla postin välityksellä tapahtuva viestintä ei pysty kilpailemaan sähköisen viestinnän kanssa ja sen määrä vähenee uhkaavasti.
Ilmoitathan sähköpostiosoitteesi ja sen muutokset yhdistyksen jäsensihteeri Päivi Vuorelle sähköposti-osoitteella: vuoripii@gmail.com tai puh. Saat jäsenkirjeet, muut ilmoitukset (esim webinaarikutsut) ja Osteouutiset varmimmin ja nopeimmin sähköpostitse. Varmista yhteystietojesi oikeellisuus Päivi Vuorelle ja tee hänelle myös postiosoitteen muutos, etenkin, jos haluat varmistaa myös Luustotietolehden saantisi ja yhdistyksen yhteydenpidon Sinuun.

8. Suomen Osteoporoosiyhdistyksen kotisivut

Olemme saaneet palautetta, että yhdistyksen kotisivuilla www.suomenosteoporoosiyhdistys.fi
käydään ahkerasti. Käy Sinäkin kotisivuilla ja anna palautetta ja ideoita (esim. uusia sisältöjä, esitystapoja jne.) sivujen kehittämiseksi yhdistyksemme puheenjohtajalle osoitteeseen:
olli.simonen(at)fimnet.fi

Olli Simonen Salme Komonen
puheenjohtaja sihteeri