Jäsenkirje 1/2022

Kategoria: Ajankohtaista, Jäsenkirjeet, Uutiset | 0

SUOMEN OSTEOPOROOSIYHDISTYS RY
Jäsenkirje 1/2022

Arvoisat Suomen Osteoporoosiyhdistyksen jäsenet,

Kolmas koronavuosi on jo varsin pitkällä. Tällä hetkellä pandemia näyttäisi laantuvan – kiitos rokotusten ja tartunnan ehkäisytoimenpiteiden (maskit, etäisyydet, käsihygienia, joukkokoontumisten rajoittaminen ym). Hyvältä näyttävästä tilanteesta huolimatta koronan ehkäisytoimista ja rokotuksista kannattaa pitää vielä kiinni, kunnes korona on talttunut kokonaan. Toivottavasti mahdollisimman moni teistä on säästynyt ja säästyy jatkossakin koronataudilta.

1. Kutsu Suomen Osteoporoosiyhdistyksen vuosikokoukseen 3.3.2022 klo 18

Yhdistyksen vuosikokous pidetään koronaepidemian vuoksi teams-kokouksena netissä 3.3.2022 klo 18. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset yhdistyksen asiat. Linkki kokoukseen lähetetään myöhemmin kaikille, jotka ovat ilmoittaneet sähköpostiyhteystietonsa yhdistyksellemme. Kokouskutsu ja -asiakirjat ovat nähtävillä yhdistyksemme sivuilla 17.2.2022 alkaen osoitteessa: www.suomenosteoporoosiyhdistys.com kohdassa ajankohtaista.

2. Webinaariluennot ja vertaistukitapaamiset netissä

Korona-aikana ei voitu eikä voida toistaiseksi järjestää yleisöluentoja eikä muitakaan kokoontumisia. Siksi yhdistyksemme järjesti viime vuonna 7 yleisöluentoa internetin välityksellä. Niihin osallistui 430 tyytyväistä jäsentämme. Yhdistys järjesti netin välityksellä myös kaksi vertaistukitapaamista, joihin osallistui 27 tyytyväistä jäsentä.

Internet (teams) tiedon jakamis- ja viestintävälineenä osoittautui ylivoimaiseksi yhteydenpitovälineeksi jäsenistöön ja jäsenistön kesken: Luentoihin ja vertaistukitapaamisiin voi osallistua mistä päin tahansa Suomea, ei tarvitse matkustaa ja käyttää aikaa matkusteluun. Osallistuminen tapaamisiin oli mahdollista internetin (teams) välityksellä asuipa jäsen Helsingissä tai Utsjoella tai oli mökillä, kotona tai ulkomailla. Internet (teams) tarjosi jokaiselle jäsenelle tilaisuuden kuulla maamme parhaita luusto- ja osteoporoosiasiantuntijoita, esittää heille kysymyksiä ja osallistua keskusteluun. Kuvaruudulla näki luennoitsijan, kysymysten tekijät ja muut puheenvuorojen käyttäjät. Kyse on uudesta ja ennenäkemättömästä mahdollisuudesta ja tekniikasta yhteydenpitoon ja viestintään. Siksi yhdistyksemme hallitus päätti jatkaa ja kehittää luentoja ja vertaistukitapaamisia, viestintää ja yhteydenpitoa edelleen internetin (teams)välityksellä.

Yhdistyksemme on järjestänyt ja järjestää tämän kevään aikana jäsenilleen seuraavat osteoporoosiwe-binaarit ja vertaistukitapaamiset:

Webinaari A: ” Osteoporoosin omahoito,osa 2” luennoitsijana erikoislääkäri Olli Simonen 18.1 klo 18

Webinaari B:” Osteoporoosin luulääkehoito” luennoitsijana professori Marjo Tuppurainen 16.2 klo 19

Webinaari C: ” Sekundaariset osteoporoosit” luennoitsija erikoislääkäri Ari Rosenvall 15.3. klo 14

Webinaari D ” Muistisairauksien ehkäisy” luennoitsija geriatrian professori Timo Strandberg 28.4 klo 17

HUOMAA, ETTÄ LUENNON ALKAMISAIKA ON MUUTTUNUT AIEMMIN ILMOITETTUA TUNTIA AIKASEMMAKSI

Webinaari E: aihe ja ajankohta toukokuussa vielä auki.

Vertaistukitapaaminen tiistaina 1.2.2022 klo 17-18.30

Vertaistukitapaaminen tiistaina 26.4.2022 klo 17-18.30

Vertaistukitapaamisissa keskustellaan ja pohditaan osteoporoosiasioita osallistujien omien kokemusten pohjalta. Keskustelua johdattelee sihteerimme Salme Komonen ja hallituksemme emeritus jäsen Jouko Numminen, joka on vertaistukijana rohkaissut monena kesänä osteoporoosin opinto- ja virkistyspäivien osallistujia kertomalla omista osteoporoosi-kokemuksistaan. Paikalla on myös alan ammattilainen vastaa-massa kysymyksiin.

Edellä mainittuihin luentoihin ja tapaamisiin ei tarvitse enää ilmoittautua etukäteen erikseen, sillä kaikille sähköpostiosoitteensa ilmoittaneille jäsenille lähetetään sähköpostitse kutsu ja liittymislinkki kaikkiin we-binaareihin ja vertaistukitapaamisiin viimeistään kahta päivää ennen tilaisuuden alkua. Linkkiä napsautta-malla/klikkaamalla halukkaat jäsenet pääsevät suoraan webinaariluennoille ja vertaistukitapaamisiin. Jos et ole ilmoittanut sähköpostiosoitettasi vielä yhdistyksellemme tai et ole yhdistyksemme jäsen, sinun on ilmoittauduttava erikseen kuhunkin tilaisuuteen sähköpostilla osoitteeseen: osteoporoosiyhdistyssuomen@gmail.com. Kerro viestissä tällöin nimesi, mahdollinen luusto/osteoporoosiyhdistyksesi ja se, mihin luentowebinaariin haluat ilmoittautua.

Tietokonewebinaareja voi seurata tietokoneesi kuvaruudulta samanaikaisesti useampikin (2-3) henkilö. Jos Sinulla ei ole tietokonetta, internet yhteyttä tai sähköpostia, voit osallistua tapaamisiin lapsesi, naapurisi, sukulaisesi tai ystäväsi tietokoneen kautta. Ainoa, mitä tarvitset, on, että ilmoitat sähköpostiosoitteesi sihteerillemme osoitteeseen k.komonen@gmail.com ja muun sähköpostiosoitteen em yhdistyksen sähköpostiosoitteeseen ilmoittautuessasi kuhunkin tapahtumaan erikseen.

3. Kutsu Osteoporoosin opinto- ja virkistyspäiville 15-16.6.2022 Heinolaan.

Perinteiset Osteoporoosin opinto- ja virkistyspäivämme järjestetään keskiviikkona ja torstaina 15-16.6.2022 Heinolassa kylpylähotelli Kumpelissa. Päivien ohjelman aikataulua ei ole vielä vahvistettu, mutta käsiteltävät aiheet ja luennoitsijat on jo päätetty. Päivien luento-ohjelma alkaa 15.6 klo 9.30 ja päättyy lähtökahveihin 16.6 klo 15.30.

Käsiteltävät luentoaiheet:

– Vanhene viisaasti, säilytä terveytesi ja toimintakykysi – erikoislääkäri Olli Simonen, puheenjohtaja
– Muistisairauksien ehkäisy – geriatrian professori Timo Strandberg
– Suolistosairaudet ja imeytymishäiriöt osteoporoosin aiheuttajana – erikoislääkäri Ari Rosenvall
– Mitä jokaisen tulee tietää osteoporoosista – erikoislääkäri Olli Simonen
– Osteoporoosin omahoito – erikoislääkäri Olli Simonen
– Osteoporoosin lääkehoito – professori Marjo Tuppurainen
– Mitä on hyvä tietää D- ja K -vitamiineista – professori Ilari Paakkari
– Liikunta ja luusto lääkärin silmin – erikoislääkäri Ari Rosenvall
– Luuliikuntaharjoittelu – fysioterapeutti Tiina Paldan
– Opi sauvakävelemään oikein harjoittelu – liikuntatieteen maisteri Outi Palkama

Virkistysosio vaihtoehdot:

– Flirttikoulu 55+ Heinolan kesäteatterissa
– Kävellen Heinolaa
– Hotelli Kumpelin kylpylä

Osallistumismaksu, joka sisältää luennot, majoituksen, täysihoidon (aamiaisen, kaksi lounasta, päivällisen ja iltapalan) ja kylpylän käytön:

175 € / hlö jaetussa kahden hengen huoneessa.
Yhden hengen huonelisä 45 € / hlö

Lisävuorokaudet, jotka on jokainen varaa tarvittaessa erikseen hotellista ja maksaa suoraan hotellille:
Kahden hengen huone 135 € / vrk sisältäen aamiaisen ja kylpylän käytön
Yhden hengen huone 110 € / vrk sisältäen aamiaisen ja kylpylän käytön

Suomen Osteoporoosiyhdistys tarjoaa osallistujille tulokahvit sämpylällä ja lähtökahvit leivonnaisen kera.

Osallistumismaksu muualla majoittuville (ei sisällä aterioita, sisältää luennot ja Suomen Osteoporoosiyhdistyksen tarjoamat tulo- ja lähtökahvit).

Yksi päivä 30 euroa
Kaksi päivää 40 euroa

Kesäteatterilippu ja teatterikahvi eivät sisälly osallistumismaksuun, vaan on maksettava erikseen: 25 eu-roa/hlö

Päiville ilmoittautuminen ja teatterilipun hinnan maksaminen tapahtuu maksamalla osallistumismaksu ja teatterilipun hinta viimeistään 12.5.2022 Suomen Osteoporoosiyhdistyksen tilille numero:

FI89 8000 1670 4512 94

Tilisiirtolomakkeen viestiosaan tulee kirjoittaa osallistujan nimi, sähköpostiosoite ja postiosoite, puhelin-numero, erityisruokavalio sekä mahdollinen huonetoverin nimi. Nämä tiedot ovat tärkeitä, koska osallistujille lähetetään kesäkuun alussa tarpeelliset päiville osallistumista koskevat ohjeet.

4. Jäsenkysely

Yhdistyksemme hallitus ehdottaa tämän vuoden toimintasuunnitelmassa jäsenkyselyn tekemistä tarkoituksella selvittää jäsenten kokemuksia, näkemyksiä, ajatuksia ja tarpeita toiminnan kehittämiseksi. Asiaan palataan tarkemmin kyselyn yhteydessä.

5. Jäsenmaksu
Tämän vuoden jäsenmaksun suuruus on edelleen 20 euroa/jäsen. Luustoliitto on lähettänyt jäsenille jä-senmaksulomakkeen ja v 2022 jäsenkortin. Jäsenmaksun eräpäivä on 15.3.2022

6. Satsaa itsenäiseen elämään huolehtimalla lihasvoimista ja tasapainosta ikääntyessäkin

Yli 60 % ikääntymiseen liittyvästä liikuntakyvyn heikkenemisestä on ehkäistävissä arkiliikunnalla. Liikkumi-nen on ikääntyessä tärkeämpää kuin koskaan aiemmin. Osteoporoosimurtumien ehkäisyssä lihasvoiman ja lihasten toiminnan ja reaktiokyvyn ylläpito on kaiken a ja o ja edellytys tasapainon säilyttämiselle tilanteessa kuin tilanteessa.

Tässä muutama päivittäin tai kolmasti viikossa tehtävä harjoitteluvinkki tavoitteen saavuttamiseksi:

1. Tuolista nousu vahvistaa jalkojen lihaksia: kumarru eteenpäin ja ojentaudu suoraksi seisomaan. Laskeudu jarruttaen takaisin istumaan. Ota käsillä tarvittaessa/aluksi tukea tuolista tai reisistä. Toista liike 10-15 kertaa.
2. Porraskävely vahvistaa jalkojen lihaksia. Reppu selässä lisää lihasten rasitusta.
3. Seiso lantion levyisessä haara-asennossa esim hampaita harjatessa tai muuten. Nouse varpaille ja laskeudu alas. Vie seuraavaksi paino kantapäille ja nosta varpaat irti lattiasta. Ota tarvittaessa tukea lavuaarin reunasta tai tuolin selkänojasta. Toista liikkeet 10-15 kertaa. Liike vahvistaa pohkeiden lihaksia, nilkan liikkuvuutta ja tasapainon hallintaa.
4. Seiso suorassa. Nosta polvi ylös vaakatasoon muutamaksi sekunniksi. Ojenna sen jälkeen jalka suoraksi taakse. Tuo sitten jalka toisen viereen lattialle. Toista liike 6-10 kertaa kummallekin jalalle. Ota ainakin alussa tukea tuolin selkänojasta. Liike vahvistaa jalkojen, selän ja vatsan lihaksia , parantaa liikkuvuutta ja tasapainon hallintaa
5. Seiso suorassa ja ota ainakin aluksi tukea tuolin selkänojasta. Ota askel eteen ja takaisin. Ota askel sivulle ja takaisin. Ota askel taakse ja takaisina. Siirrä samalla aina painosi askeleen ottavan jalan varaan. Toista liike kummallakin jalalla 6-15 kertaa. Liike parantaa tasapainon hallintaa horjahtamistilanteissa.
Ajan kanssa voit vaikeuttaa harjoittelua seisomalla yhden jalan varassa ja viemällä ilmassa olevaa jalkaa eteen, sivulle, taakse. Ota ainakin aluksi tukea tuolin selkänojasta. Toista harjoite 6-10 kertaa kummallakin jalalla.
6. Seiso tukevasti pienessä haara-asennossa. Kumarru aluksi varoen poimimaan kuvitteellisia esinei- tä lattialta (kassista) vuorokäsin ja molemmin käsin. Jousta polvista tarpeen mukaan. Ojenna itsesi välillä suoraksi. Ota tarvittaessa tukea. Toista 6-15 kertaa. Liike parantaa selän ojennusvoimaa ja li-sää tasapainon hallintaa.

7. Binesto uusi veteen liuotettava aledronaattilääkemuoto parantaa alendonaatien käytettävyyttä osteoporoosinlääkehoidossa

Markkinoille on perinteisten tablettimuotoisten alendronaattien rinnalle tuotu veteen liuotettava kerran viikossa annosteltava aledronaattiporetabletti kauppanimeltään Binesto ®. Binesto on käypä vaihtoehtoi-nen alendronaattivalmiste osteoporooin lääkehoidossa potilaille, joilla on vaikeuksia niellä tablettimuotoisia aledronaatteja.

8. Uusi osteoporoosilääke Evenity ® vaikean osteoporoosin hoitoon

Romosotsumabi (Evenity®) on uudenlaisen vaikutusmekanismin omaava uusi luulääke vaikean osteoporoosin hoitoon. Se on (monoklonaalinen) vasta-aine, joka lisää luun muodostusta ja vähentää luun hajottamista. Lääke annostellaan ihonalaisena ruiskeena kerran kuukaudessa vuoden ajan, jonka jälkeen hoitoa jatketaan luun hajoamista estävällä lääkityksellä (esim Alendronat®, Protelos®) saavutetun hyödyn ulottamiseksi pidemmälle ajalle.

Romosotsumabi on alendronaattia tehokkaampi lääkeaine vähentämään sekä nikamamurtumia että lonkkamurtumia samoin kuin muita kliinisiä murtumia postmenopausaalisilla naisilla. Tutkimuksissa jo vuoden kohdalla nähtiin merkitsevästi vähemmän nikamamurtumia romosotsumabihoidossa alendronaattiin verrattuna. Se on myös tehokkaampi lisäämään luuntiheyttä teriparatidiin (luun muodostusta lisäävä lääke Forsteo®) verrattuna. Romosotsumabi on kansainvälisissä suosituksissa ja vaikean osteoporoosin hoitoa käsittelevissä katsauksissa tärkeässä asemassa. Satunnaistetussa tutkimuksessa on noussut esiin mahdollinen sydäntautiriskin lisääntyminen. Hoitoa ei suositella erityisen suuren sydänja aivohalvausriskin potilaille, kuten tuoreen (< 12 kk) sydän- tai aivoinfarktin sairastaneille. Sitä ei suositella myöskään Lääkkeellä ei ole tällä hetkellä vielä (14.2.2022) Suomessa sairausvakuutuskorvattavuutta. 9. Kutsu: Tule mukaan yhdistystoimintaamme

Tarvitsemme aktiivisia toimijoita yhdistyksen toimintaan. Entisten hallituksen jäsenten toimikaudet tulevat täyteen ja uusille on tilaa. Aktiiveja tarvitaan myös muuhun toimintaan kuin hallitustyöskentelyyn. Suomen Osteoporoosiyhdistys tarvitsee toimijoita, mm. kotisivujen ylläpitoon/päivittämiseen, yleisötilaisuuksien järjestämiseen jne.

Jos olet kiinnostunut toimimaan aktiivisesti yhdistyksessämme, ota yhteys Salme Komoseen p.0400406479
tai k.komonen@gmail.com tai Olli Simoseen, puh. 044 3080306 tai
olli.simonen@fimnet.fi

10. Maksuttomat jäsenetumme:

Henkilökohtainen lääkärin neuvontapuhelin osteoporoosista joka maanantai klo 14.00–15.00. Neuvonta-puhelimen numero on XXX-XXXXXX. Maksat puhelusta tavallisen puhelumaksun. Kirjoita puhelinnumero muistiin vastaisen varalle, sillä numero kerrotaan vain jäsenille toimitetuissa jäsenkirjeissä.

Sähköisissä Osteouutisissamme, jotka ilmestyvät tänä vuonna neljä kertaa, kerrotaan uusinta ja ajankoh-taista tutkimustietoa osteoporoosista ja terveydestä. Jos haluat uutiset paperiversiona, ota yhteys jäsensihteeri Salme Komoseen p.0400406479 tai k.komonen@gmail.com Perimme paperisesta Ostouutisista 8 euroa/vuosi.

11. Sähköpostiosoitteen ja postiosoitteen muutosten ilmoittaminen on nyt erittäin tärkeää

Käytämme yhä enemmän sähköistä viestintää. Se on kustannustehokas tapa viestiä, koska se on nopea, tavoittaa vastaanottajan ja koska viestittävien asioiden määrä voi olla hyvinkin suuri. Paperilla postin väli-tyksellä tapahtuva viestintä ei pysty enää kilpailemaan sähköisen viestinnän kanssa ja sen määrä vähenee uhkaavasti. Myös alati kasvavat suuret postimaksut ohjaavat käyttämään sähköistä viestintää.

Erityisesti luentojen ja vertaistukitapaamisten järjestäminen sekä muun viestinnän (esim jäsenkirjeet, Osteouutiset) lisääntyminen internetin välityksellä painottaa ja lisää sähköistä viestintää.

Ilmoitathan sähköpostiosoitteesi ja sen muutokset yhdistyksen jäsensihteeri Salme Komoselle sähköposti-osoitteella: k.komonen@gmail.com tai puh . 0400-406479 Saat jäsenkirjeet, muut ilmoitukset (esim webinaarikutsut ja liiittymislinkit) ja Osteouutiset varmimmin ja nopeimmin sähköpostitse. Varmista myös muiden yhteystietojesi oikeellisuus Salme Kososelle ja tee hänelle myös postiosoitteen muutos, etenkin, jos haluat varmistaa myös Luustotietolehden saantisi ja yhdistyksen kirjeellisen yhteydenpidon Sinuun.

12. Suomen Osteoporoosiyhdistyksen kotisivut

Olemme saaneet palautetta, että yhdistyksen kotisivuilla www.suomenosteoporoosiyhdistys.fi
käydään ahkerasti. Käy Sinäkin kotisivuilla ja anna palautetta ja ideoita (esim. uusia sisältöjä, esitystapoja jne.) sivujen kehittämiseksi yhdistyksemme puheenjohtajalle osoitteeseen: olli.simonen@fimnet.fi

Olli Simonen Salme Komonen
puheenjohtaja sihteeri
puh. 044-3080306 puh. 0400-406479
olli.simonen(at)fimnet.fi k.komonen(at)gmail.com